Fatets inverkan på whiskyn, 17 mars 2007 – provningsnoteringar

 

 

Som provningsledare hade Sveriges störste fatexpert engagerats, nämligen Roger Melander från Wexio Maltwhiskysällskap. Wexio är en av de få klubbar som konkurrerar med SMAD om epitetet ”Sveriges bästa whiskyklubb”.

 

Under Rogers eminenta ledning fick vi tränga ända in i fatets innersta beståndsdelar. Du kan se det bildspel som Roger visade HÄR. Vi har aldrig tidigare trängt så djupt in i detaljerna vid någon tidigare provning som jag bevistat. Lite Per Ellsberger-djup på det hela. Och fascinerande.

 

 

 

Du kan se det bildspel som Roger visade här.

 

Det som på mig gav störst bestående intryck var:

·        Utveckling av huvudaromer under rostning, bild 11 i bildspelet

·        Effekt av lagringstid på smaken, bild 16

·        Hur karaktären förändras som funktion av lagringstiden, bild 17

·        Dofter/smaker vid olika typer av fat, bild 19

 

De whiskyn som provades var:

·        Glenlivet Nadurra 16 Y, ??%, First Fill Bourbon

·        Mortlach 17Y/1988, 58%, Finosherry

·        Edradour 22Y/1984, 48,2%, Pedro Ximenes Finish

·        Balvenie 14Y, 47,1%, Rum Wood Finish

·        Bruichladdich 20Y 3rd Edition, 46%, Madeira Malmsey Finish

·        Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989, 56%, First Fill Oloroso

Mortlach har buteljerats av Signatory. De övriga fem är detilleributeljeringar.

 

När vi skulle försöka plocka fram vad det var för typ av fat som resp. whisky lagrats i, så blev det ett blandat resultat. PX finish och Rum wood finish var uppenbarligen svåra att hitta. Så här många hade rätt betr. vilket fat som använts:

·        Glenlivet, First Fill Bourbon                                          20 st

·        Mortlach, Finosherry                                                     22 st

·        Edradour, Pedro Ximenes Finish                                     1 st

·        Balvenie, Rum Finish                                                       5 st

·        Bruichladdich, Madeira Malmsey Finish                       30 st

·        Glengoyne, First Fill Oloroso                                         20 st

 

När det gäller kvaliteten på whisky, så tycker jag det var lite blandat. Och vi har haft åtskilliga provningar med bättre whisky. Men däremot var möjligheterna till kunskapsinhämtande större än vid de flesta andra provningar vi haft. Omröstningen om bästa whisky gav följande resultat:

1.     Balvenie, 16 röster

2.     Bruichladdich och Glengoyne, 11 röster vardera

4.     Edradour och Mortlach, 2 röster vardera

6. Glenlivet, 0 röster

 

 

 

De whiskyn som vi provade var:

 

 

Glenlivet Nadurra 16Y OB

Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory

Edradour Pedro Ximenes Finish

Balvenie Rum Wood Finish

Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey

Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso

                                            

 

2007-04-29

Bernt Sjödin/Per Eriksson

 

 

 

Provningsnoteringar Av Per Eriksson

 

Glenlivet Nadurra 16Y OB

Färg:            Blekt gyllene

Doft:              Godistoner, kola, sötma, vanilj, viss fat, Ahlgrens bilar

Smak:            Lätt beska, godis, vanilj, lite taniner, Ahlgrens bilar

Eftersmak:    Ek, bourbontoner

Poäng:         84

 

Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory

Färg:            Blekt gyllene

Doft:              Torr, spritig, äpple, rök, gummi och en otäck biton

Smak:            Torr, lätt gummi, bränd, spritig

Eftersmak:     Gummi

Poäng:         70

 

Edradour Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB

Färg:           Gyllene  

Doft:             Sötma, russin, torkad frukt, blommig, aprikos

Smak:           Sötma, russin, godis, fyllig, honung, lätt bränd karaktär

Eftersmak:    Fin sötma

Poäng:         89

 

Balvenie Rum Wood Finish 14Y 47.1% OB

Färg:          Gyllene  

Doft:             Sötma, godistoner, bourbon karaktär, arrak, nougat

Smak:           Arrak, godis, vanilj, ljus choklad, nougat

Eftersmak:    Choklad

Poäng:        87 

 

Bruichladdich 20Y Madeira Malmsey 46% OB

Färg:             Bärnsten

Doft:               Söt, vinös, fikon, dadlar, godiston

Smak:             Vinös, bränt socker, söt frukt, jul, nötter

Eftersmak:      Julen ligger kvar

Poäng:           86

 

Glengoyne Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB

Färg:             Mörk bärnsten

Doft:               Sherry, gummi, mörk choklad

Smak:             Spritig, dammig, gummi, nötter

Eftersmak:      Typisk oloroso

Poäng:           82

 

Provningsnoteringar av Bernt Sjödin.

Glenlivet Nadurra 16Y - ??%; 370:-

Färg:              Ljus guld

Doft:               Vanilj, sega gubbar

Smak:             medelfyllig, vanilj, fruktkompott

Eftersmak:      Kort med vissa vaniljtoner, ganska lätt

Poäng:           80

 

Mortlach 17Y/1988 – 58%; 760:-

Färg:              Guldfärgad

Doft:               Frisk, mogna äpplen/gröna äpplen

Smak:             Sötmaton, fattoner; med vatten blev smaken oangenäm

Eftersmak:      Kort – medellång med aning sötma

Poäng:           75 (utan vatten) – 70 (med vatten)

 

Edradour 22Y PX Finish – 48,2%; 1292:-

Färg:              Mörk guld

Doft:               Aning sötmaton, fattoner, chokladtoner

Smak:             fattoner, torkad frukt, choklad, fyllig och smakrik

Eftersmak:      Medellång – lång med tydliga fattoner, choklad, aning sötma; något för mycket fat för att falla mig i helt i smaken

Poäng:           85

 

Balvenie 14Y Rum Wood Finish – 47,1%; 876:-

Färg:              Ljus bärnsten

Doft:               Frisk, gröna äpplen, nougat, nötter

Smak:             Medelfyllig, sötma, sprittoner, nöttoner

Eftersmak:      Medellång med vissa nöttoner

Poäng:           82

 

Bruichladdich 20Y 3rd Edition – 46%; 910:-

Färg:              Ljus bärnsten

Doft:               Torkad frukt, nötton, stor, aning sötma

Smak:             Medelfyllig, fattoner, mycket nötter

Eftersmak:      Medellång med vissa fattoner, choklad; mycket god eftersmak

Poäng:           86

 

Glengoyne Charlie´s Choice 17Y/1989 – 56%

Färg:              Bärnsten

Doft:               Stor, fikon, bränt gummi/svavelton, nötter, choklad

Smak:             Fyllig, nötig, bränt gummi, torkad frukt, choklad

Eftersmak:      Lång med nötiga chokladtoner

Poäng:           88