Fatets inverkan på whiskyn, 17 mars 2007 – provningsnoteringar
Som provningsledare hade
Sveriges störste fatexpert engagerats, nämligen Roger
Melander från Wexio Maltwhiskysällskap. Wexio är en av de få klubbar som konkurrerar med SMAD om
epitetet ”Sveriges bästa whiskyklubb”.
Under Rogers eminenta
ledning fick vi tränga ända in i fatets innersta beståndsdelar. Du kan se det
bildspel som Roger visade HÄR. Vi har aldrig tidigare trängt så djupt in i
detaljerna vid någon tidigare provning som jag bevistat. Lite
Per Ellsberger-djup på det hela. Och fascinerande.
Du kan se det bildspel som Roger visade här.
Det som på mig gav störst
bestående intryck var:
·
Utveckling av huvudaromer under rostning, bild 11 i
bildspelet
·
Effekt av lagringstid på smaken, bild 16
·
Hur karaktären förändras som funktion av lagringstiden,
bild 17
·
Dofter/smaker vid olika typer av fat, bild 19
De
whiskyn som provades var:
·
Glenlivet
Nadurra 16 Y, ??%, First Fill Bourbon
·
Mortlach 17Y/1988, 58%,
Finosherry
·
Edradour 22Y/1984, 48,2%, Pedro Ximenes Finish
·
Balvenie 14Y, 47,1%, Rum Wood Finish
·
Bruichladdich
20Y 3rd Edition, 46%,
·
Glengoyne
Charlie´s Choice 17Y/1989, 56%, First Fill Oloroso
Mortlach har buteljerats
av Signatory. De övriga fem är detilleributeljeringar.
När vi skulle försöka
plocka fram vad det var för typ av fat som resp. whisky lagrats i, så blev det
ett blandat resultat. PX finish och Rum wood finish
var uppenbarligen svåra att hitta. Så här många hade rätt betr. vilket fat som
använts:
·
Glenlivet, First Fill Bourbon
·
Mortlach, Finosherry
·
Edradour, Pedro Ximenes Finish
·
Balvenie, Rum Finish
·
Bruichladdich, Madeira Malmsey Finish
·
Glengoyne, First Fill Oloroso
När det
gäller kvaliteten på whisky, så tycker jag det var lite blandat. Och vi har
haft åtskilliga provningar med bättre whisky. Men däremot var möjligheterna
till kunskapsinhämtande större än vid de flesta andra
provningar vi haft. Omröstningen om bästa whisky gav följande resultat:
1.
Balvenie, 16 röster
2.
Bruichladdich och Glengoyne, 11 röster vardera
4.
Edradour och Mortlach, 2 röster vardera
6.
Glenlivet, 0 röster
De whiskyn som vi provade var:
Glenlivet Nadurra 16Y
Mortlach 17Y Fino Sherry
Signatory
Edradour Pedro Ximenes Finish
Balvenie Rum Wood Finish
Bruichladdich 20Y
Glengoyne Charlie’s Choice
First Fill Oloroso
2007-04-29
Bernt
Sjödin/Per Eriksson
Provningsnoteringar Av Per Eriksson
Glenlivet Nadurra 16Y OB
Färg: Blekt gyllene
Doft: Godistoner, kola, sötma, vanilj, viss fat,
Ahlgrens bilar
Smak: Lätt beska, godis, vanilj, lite taniner,
Ahlgrens bilar
Eftersmak: Ek, bourbontoner
Poäng: 84
Mortlach 17Y Fino Sherry Signatory 1988 58% Signatory
Färg: Blekt gyllene
Doft: Torr, spritig, äpple, rök, gummi och en
otäck biton
Smak: Torr, lätt gummi, bränd, spritig
Eftersmak:
Gummi
Poäng: 70
Edradour
Pedro Ximenes Finish 1984 22Y 48.2% OB
Färg: Gyllene
Doft: Sötma, russin, torkad frukt, blommig, aprikos
Smak: Sötma, russin, godis, fyllig, honung, lätt
bränd karaktär
Eftersmak:
Fin sötma
Poäng: 89
Balvenie Rum Wood Finish 14Y
47.1% OB
Färg: Gyllene
Doft: Sötma, godistoner, bourbon karaktär, arrak,
nougat
Smak: Arrak, godis, vanilj, ljus choklad, nougat
Eftersmak:
Choklad
Poäng: 87
Bruichladdich
20Y Madeira Malmsey 46% OB
Färg: Bärnsten
Doft: Söt, vinös,
fikon, dadlar, godiston
Smak: Vinös, bränt
socker, söt frukt, jul, nötter
Eftersmak: Julen
ligger kvar
Poäng: 86
Glengoyne
Charlie’s Choice First Fill Oloroso 56% 17Y OB
Färg: Mörk bärnsten
Doft: Sherry, gummi, mörk choklad
Smak: Spritig, dammig, gummi, nötter
Eftersmak:
Typisk oloroso
Poäng: 82
Provningsnoteringar av Bernt Sjödin.
Glenlivet Nadurra 16Y - ??%; 370:-
Färg: Ljus guld
Doft: Vanilj, sega gubbar
Smak: medelfyllig, vanilj, fruktkompott
Eftersmak: Kort med vissa vaniljtoner, ganska lätt
Poäng: 80
Mortlach
17Y/1988 – 58%; 760:-
Färg: Guldfärgad
Doft: Frisk, mogna äpplen/gröna äpplen
Smak: Sötmaton, fattoner; med vatten
blev smaken oangenäm
Eftersmak: Kort – medellång med aning sötma
Poäng: 75 (utan vatten) – 70 (med vatten)
Edradour
22Y PX Finish – 48,2%; 1292:-
Färg: Mörk guld
Doft: Aning sötmaton,
fattoner, chokladtoner
Smak: fattoner, torkad frukt, choklad, fyllig och smakrik
Eftersmak: Medellång
– lång med tydliga fattoner, choklad, aning sötma;
något för mycket fat för att falla mig i helt i smaken
Poäng: 85
Balvenie 14Y Rum Wood Finish –
47,1%; 876:-
Färg: Ljus
bärnsten
Doft: Frisk,
gröna äpplen, nougat, nötter
Smak: Medelfyllig,
sötma, sprittoner, nöttoner
Eftersmak: Medellång
med vissa nöttoner
Poäng: 82
Bruichladdich 20Y 3rd Edition – 46%; 910:-
Färg: Ljus
bärnsten
Doft: Torkad
frukt, nötton, stor, aning sötma
Smak: Medelfyllig,
fattoner, mycket nötter
Eftersmak: Medellång
med vissa fattoner, choklad; mycket god eftersmak
Poäng: 86
Glengoyne
Charlie´s Choice 17Y/1989 – 56%
Färg: Bärnsten
Doft: Stor,
fikon, bränt gummi/svavelton, nötter, choklad
Smak: Fyllig,
nötig, bränt gummi, torkad frukt, choklad
Eftersmak: Lång
med nötiga chokladtoner
Poäng: 88